SIVUKARTTA
 
 
 
  Valitse tyyli
  Keltainen vanha puutalo
  Ruskea 50-luvun talo
  Punainen tiilitalo, 60–70-luku
  Valkoinen tiilitalo, 80-luku
  Sininen uusvanha talo, 90-luku
  Vihreä uusi puutalo

 

 
ETUSIVULLE
 
 
 
Keltainen vanha puutalo
Vanha piha on villi ja vehreä Piharemontti vanhaa vaalien Päällyste tukee
tunnelmaa
Maatiaiskasveja ja kasvimaa Syötävää
kukkapenkistä
 

Maatiaiskasveja ja kasvimaa

Perennapenkin peruskasveiksi vanhan talon pihalle sopivat kestävät maatiaisperennat. Punaisen, keltaisen tai tummanruskean talon pihalla väriskaala voi mainiosti olla vahva ja iloinen puna-kelta-oranssi.

Isoäidin puutarhan monivuotisia perinnekasveja ovat vaikkapa lehtoakileijat (Aquilegia vulgaris) tai jaloakileijat (A. Cultorum-ryhmän lajikkeet) sekä syysleimut (Phlox paniculata). Aurinkopaikkojen suosikki on tulenpunainen palavarakkaus (Lychnis chalcedonica).

Komealupiini (Lupinus polyphyllus) viihtyy mainiosti karussakin maassa ja on siksi levinnyt pientareille pitkin Suomea. Puutarhassa voit estää leviämisen katkaisemalla kukkavarret heti kukinnan jälkeen, kun kasvi alkaa tehdä siemeniä. Syyspäivänhatun kerrannainen lajike, korkeana kukkiva kultapallo (Rudbeckia laciniata 'Goldball' tai 'Golden Glow') tuo syyskesään vahvaa keltaista.

Vanha suosikki on myös maariankello (Campanula medium), joka kasvattaa ensimmäisenä vuotena lehtiruusukkeen ja upeat kukat vasta toisena kesänä. Kylvä yksivuotisista kukista ainakin oranssia kehäkukkaa (Calendula officinalis), joka myöhemmin kylväytyy helposti itsekseenkin.

Aitakasveista tyypillisin on leikattava orapihlaja. Kasvaakseen tuuheaksi se vaatii aurinkoa ja säännöllisen leikkauksen. Puolivarjoon kannattaa istuttaa kuusiaita, joka kasvaa kymmenessä vuodessa hyvällä hoidolla ja oikealla leikkauksella samettisen tuuheaksi.

Suurien puiden varjostamalla tontilla hyvä ratkaisu on perinteinen puuaita. Sen kupeeseen voit istuttaa näkösuojaksi muutaman pikkupuun tai suuren pensaan, kuten jasmikkeen tai puolivarjossakin viihtyvän syreenin.

Kasvimaa oli tärkeä osa vanhaa pihaa. Tuo kotitarveviljelyn henki pihalle muutamalla marjapensaalla sekä pienellä salaatti- ja yrttimaalla. Makeita karviaisia tai mustaherukoita on hauska napostella suoraan pensaasta suuhun, eivätkä ne joudu yhtä helposti lintujen herkuiksi kuin punaherukat. Kata marjapensaiden alustat reilulla kerroksella värikästä puuhaketta, niin hyötytarhasta tulee myös koristeellinen.

Perusta kasvimaa aurinkoiseen paikkaan ja tuo sinne hyvää puutarhamultaa vähintään 30 cm. Kohopenkki antaa hyvän sadon, ja näyttää erityisen hauskalta, jos rakennat sille laudasta reunukset. Paksu olki- tai ruohokate vähentää kastelua ja kitkemistä.kehäkukka
syreeni
palavarakkaus
kultapallo

Tarjous: PIHASUUNNITTELUN OPAS Kotipuutarhan tilaajalahjana!