SIVUKARTTA
 
 
  Valitse tyyli
  Keltainen vanha puutalo
  Ruskea 50-luvun talo
  Punainen tiilitalo, 60–70-luku
  Valkoinen tiilitalo, 80-luku
  Sininen uusvanha talo, 90-luku
  Vihreä uusi puutalo

 

 
ETUSIVULLE
 
 
 
Vihreä uusi puutalo
Nuoren pihan
tuoreet ideat
Hyvä muoto tuo
lisää tilaa
Pintavalinnat talon
pariksi
Valkoisen puutarhan
puut ja pensaat
Perennapenkin valkoiset
 

Perennapenkin valkoiset
Mielenkiintoisia yksityiskohtia valkovihreään puutarhaan saat kirjavalehtisillä muunnoksilla, joita on monella perennalla. Istuta niitä vihreiden lehtikasvien joukkoon, jolloin ne erottuvat enemmän edukseen kuin kokokirjavassa istutuksessa.

Kaikille tuttuja ovat kuunliljojen (Hosta) erilaiset kirjavalehtiset lajikkeet. Niiden kaunis lehdistö sopii moneen ympäristöön ja kasvaa komeaksi varjossakin. Varjoyrtti (Pachysandra terminalis) on matala varpukasvi, joka komean lehdistönsä ansiosta sopii erinomaisesti maanpeittokasviksi. Sitä kannattaa istuttaa vain puolivarjoon tai varjoon, sillä aurinkoisella ja kuivalla paikalla sen lehdet ruskettuvat.

Valkotäpläimikkä (Pulmonaria saccharata) on soman pilkullinen ja melko matala kasvi, joka viihtyy tuoreessa maassa varjossa tai puolivarjossa. Toukokuussa puhkeavat kukat ovat tavallisesti liilat, mutta joskus myös valkoiset tai punaiset.

Viiruhelpi (Phalaris arundinacea 'Picta') on näyttävä koristeheinä valkokirjavien lehtiensä ansiosta. Sen kasvualusta kannattaa rajata juurimatolla, koska se leviää voimakkaasti juurakollaan.

Istuta lisäksi runsaasti valkokukkaisia perennoja raikastamaan vehreyttä ja tuomaan yksityiskohtia lehtimassaan. Varsinkin pihan varjopaikoissa ne myös ikään kuin valaisevat istutuksia.

Arovuokko (Anemone sylvestris) viihtyy hyvin puutarhoissa Lappia myöten. Sen voi istuttaa sekä puolivarjoon että melko aurinkoiseenkin paikkaan. Runsasravinteisessa, tuoreessa maassa kukinta on rehevää, mutta arovuokko kestää ajoittaista kuivuuttakin.

Unelmatädyke (Veronica gentianoides 'Alba') on toukokuussa kukkiva, noin 40–60 cm korkea puolivarjon ja auringon kasvi. Sen eteen on hyvä istuttaa jokin hitaammin nouseva perenna peittämään kukinnan jälkeen ränsistyvää kasvustoa.varjoyrttikuunliljat

 

Tarjous: PIHASUUNNITTELUN OPAS Kotipuutarhan tilaajalahjana!