SIVUKARTTA
 
 
  Valitse tyyli
  Keltainen vanha puutalo
  Ruskea 50-luvun talo
  Punainen tiilitalo, 60–70-luku
  Valkoinen tiilitalo, 80-luku
  Sininen uusvanha talo, 90-luku
  Vihreä uusi puutalo

 

 
ETUSIVULLE
 
 
 
Vihreä uusi puutalo
Nuoren pihan
tuoreet ideat
Hyvä muoto tuo
lisää tilaa
Pintavalinnat talon
pariksi
Valkoisen puutarhan
puut ja pensaat
Perennapenkin valkoiset
 

Valkoisen puutarhan puut ja pensaat
Noudata pikkupihan kasvituksessa selkeää teemaa, jotta kokonaisuus pysyy levollisena. Hyvä lopputulos syntyy, kun valitset kukkiin rajoitetun väriskaalan ja yhdistät niihin vihreitä lehtiperennoja. Jos kaipaat istutuksiin lisää mielenkiintoa, valitse eri kasveista niiden kirjavalehtisiä muunnoksia. Vihreään taloon mainiosti sopivassa vihreävalkoisessa puutarhassa ne korostuvat hienosti.

Valitse suurien puiden sijasta kukkivia koristepuita sekä latvukseltaan kapeaksi jääviä lehtipuita kuten pylväshaapa (Populus tremula 'Erecta'). Havupuista sopivia ovat kapeakasvuisen serbiankuusen (Picea omorika), I-III(IV), lisäksi timanttituija (Thuja occidentalis 'Smaragd'), I-IV(V), kartiovalkokuusi (Picea glauca 'Conica'), I-III, sekä suojaisalla, puolivarjoisella tai varjoisella paikalla itsekseen viihtyvä kanadanhemlokki (Tsuga canadensis), I-III, jonka kotimaiset kannat ovat ulkomailta tuotuja varmempia.
Havukasveista saat muodostettua kauniita ryhmiä, kun istutat lähekkäin esimerkiksi korkean pilarimaisen, puolikorkean kartiomaisen ja melko matalan pyöreämuotoisen. Ota kuitenkin istutusetäisyyksissä huomioon niiden kasvaessa vaatima tila ja muista suojata nuoret havupuut ja -pensaat säkkikankaalla kevätauringolta.

Vihreä-valkoiseen teemaan ja nykyaikaiseen pihaan sopivat mainiosti myös erilaiset pensasangervot kuten tuuhea ja matala koivuangervo (Spiraea betulifolia), I-VII, kaarevaoksainen norjanangervo (Spiraea 'Grefsheim'), I-VI(VII), sekä tiheä ja hyvän näkösuojan oleskeluryhmälle tarjoava idänvirpiangervo (Spiraea chamaedryfolia), I-VII.

Havupensaista oivallinen on puolivarjossa ja varjossa viihtyvä japaninmarjakuusi (Taxus cuspidata), I-III. Se on luonnolliselta kasvutavaltaan leveä, mutta myynnissä on myös pystympiä kantoja. Marjakuusi sietää lisäksi voimakastakin leikkausta, joten siitä voi helposti kasvattaa vaikka huolellisesti muotoonleikatun pensaan tai pensasryhmän, jollaiset ovat erittäin suosittuja Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Köynnökset ovat käytännöllisiä, kun neliöitä on vähän. Hyvä kasvi moneen tarkoitukseen on köynnöshortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris), I-III. Se kasvaa aluksi hitaasti, mutta leviää myöhemmin tilan salliessa laajalle alueelle.

 

Tarjous: PIHASUUNNITTELUN OPAS Kotipuutarhan tilaajalahjana!