SIVUKARTTA
 
 
 
  Valitse tyyli
  Keltainen vanha puutalo
  Ruskea 50-luvun talo
  Punainen tiilitalo, 60–70-luku
  Valkoinen tiilitalo, 80-luku
  Sininen uusvanha talo, 90-luku
  Vihreä uusi puutalo

 

 
ETUSIVULLE
 
 
 
Sininen uusvanha talo, 90-luku
Uusvanha yhdistyy
romantiikkaan
Runsas tyyli,
pyöreä muoto
Kivillä ja katteilla
yksityiskohtia
Luo puutarhaan
huoneita
Valitse kasveihin
väriteema
10 vinkkiä
cottage-puutarhaan
 

Valitse kasveihin väriteema
Siniharmaaseen taloon sopii loistavasti viileä lähiväriharmonia, jossa pinkit, viininpunaiset, siniset ja liilat kukat muodostavat yhdessä valkoisen ja vihreän kanssa romanttisen kukkameren. Värityksen voimakkuus voi mainiosti myös vaihdella kesän mittaan ja syventyä syksyä kohti.

Peruskasveiksi puutarhaan sopivat kukkivat pensaat ja pikkupuut, sirot, runsaskukkaiset perennat sekä kaksivuotiset kukat ja yksivuotiset, siemenestä kylvettävät kesäkukat. Istuta havupensaita niiden joukkoon mausteeksi. Isoina massoina ne eivät kuulu cottage- puutarhaan.

Hillityn kokoisista koristepuista hapankirsikka (Prunus cerasus), I-II(III), marjaomenapuu (Malus baccata), I-VII, tai purppuraomenapuu 'Hopa' (Malus Purpurea-ryhmä), I-III(IV), ovat upeita kukkiessaan alkukesällä ja viehättäviä loppukesällä tuottaessaan marjoja ja koristeellisia hedelmiä.

Korkeista pensaista erityisen kestävä on puistosyreeni (Syringa x henryi), I-VII, joka kukkii kauneimmin aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla ja tuoreessa, runsasravinteisessa maassa. Sen vaihtoehtoja ovat tuttu pihasyreeni (Syringa vulgaris), I-V, tai Etelä-Suomessa talvehtivat syreeniristeymät.

Ruusu on uusvanhan pihan ehdoton suosikki. Kokeile kestäviä pensasruusuja, kerrannaiskukkaista tornionlaaksonruusua (Rosa majalis 'Tornedal'), I-VII, tai vain noin 70 cm korkeaksi kasvavaa nukkeruusua (Rosa nitida 'Kebu'), I-V.

Hortensioiden (Hydrangea) suvusta mikä tahansa laji köynnöshortensiaa (H. anomala subsp. petiolaris) myöten sopii romanttiseen tyyliin. Kiinnitä huomiota kasvin tulevaan kokoon ja kukinta-aikaan lajia valitessasi. Jos haluat värillisiä kukkia, hanki jalohortensia 'Endless Summer', joka on happamassa maassa sininen ja kalkitussa maassa vaaleanpunainen.

 

tädykkeet

päivänliljat
 
ruusut
jättipoimulehti

Tarjous: PIHASUUNNITTELUN OPAS Kotipuutarhan tilaajalahjana!