SIVUKARTTA
 
 
 
  Valitse tyyli
  Keltainen vanha puutalo
  Ruskea 50-luvun talo
  Punainen tiilitalo, 60–70-luku
  Valkoinen tiilitalo, 80-luku
  Sininen uusvanha talo, 90-luku
  Vihreä uusi puutalo

 

 
ETUSIVULLE
 
 
 
Ruskea 50-luvun talo
Uusi ja vanha yhdistyvät Säilytä ja uudista Tyyliin sopiva kiveys ja katteet Vanhan kaupunkipihan suosikkikasvit
 

Vanhan kaupunkipihan suosikkikasvit
Sisääntulon yhteydessä on 50-luvun pihoissa monesti niukasti tilaa, joten viihtyisä ensivaikutelma täytyy luoda muutamalla, tarkoin valitulla kasvilla. Sisäänkäynti kulki monesti kukkivan pensasnauhan läpi, ja se syntyi esimerkiksi pensashanhikeilla (Dasiphora fruticosa).

Yhtä hyvin sisääntulon kupeeseen sopii suuri, kukkiva ja kaunislehtinen yksittäispensas, vaikkapa alppiruusu (Rhododendron), kestävä omajuurinen Easy Elegance-pensasruusu tai hortensia (Hydrangea 'Endless Summer').

Jos alkuperäiset kasvit ovat hävinneet, valitse uudeksi sisääntulon somistajaksi kestävä ja terve taimi huolellisesti paikan valo-olosuhteiden ja maaperän mukaan. Näin keskeiselle paikalle ei kannata sijoittaa talvenarkaa tai kituliaasti kasvavaa vaateliasta kasvia.

Sisääntuloa pehmentämään sopii myös seinää ja kuistin pylväikköä pitkin kiipeävä köynnös, vaikkapa säleikkövilliviini (Parthenocissus inserta), kärhö (Clematis), piippuköynnös (Aristolochia macrophylla) tai köynnöshortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris).

Valitse oleskelupihalle tuttuja lajeja, jotka muodostavat melko isoja kasvustoja. Edellisten lisäksi tyyliin sopivat esimerkiksi kuunliljat (Hosta), joilla voit korostaa kauniisti istutusalueiden kaarevia muotoja. Suurikukkainen kiinanpioni 'Sarah Bernhardt' on puolestaan ikisuosikki, joka sopii hyvin myös 50-luvun talon tyyliin. Kallionauhus (Ligularia dentata) on loistelias loppukesän kukkija, joka kasvaa yli metrin korkuiseksi komeaksi ryhmäksi.

Istuta keväisiksi katseenvangitsijoiksi istuttaa runsaasti tulppaaneja (Tulipa). Kun valitset sipuleita sekä aikaisin, keskiaikaisin että myöhään kukkivista, saat pihalle komean kukkaloiston huhtikuusta kesäkuulle. Nosta sipulit kukinnan jälkeen ja lehtien kuihduttua ylös, jos haluat niiden kukkivan seuraavanakin vuonna.

Valitse kasvien väriskaala taloon sopivaksi. Aikakaudelle tyypilliseen ruskeaan tai beigeen rappaukseen sopivat lähes kaikki kasvien värit kunhan istutat joukkoon aina jotain valkoista raikastamaan kokonaisuutta.


päivänlilja
hortensia
pioni
kallionauhus
Tarjous: PIHASUUNNITTELUN OPAS Kotipuutarhan tilaajalahjana!