SIVUKARTTA
 
 
 
  Valitse tyyli
  Keltainen vanha puutalo
  Ruskea 50-luvun talo
  Punainen tiilitalo, 60–70-luku
  Valkoinen tiilitalo, 80-luku
  Sininen uusvanha talo, 90-luku
  Vihreä uusi puutalo

 

 
ETUSIVULLE
 
 
 
Ruskea 50-luvun talo
Uusi ja vanha yhdistyvät Säilytä ja uudista Tyyliin sopiva kiveys ja katteet Vanhan kaupunkipihan suosikkikasvit
 

Säilytä ja uudista
Metsäisyys on tyypillistä 50-luvun pihoille, ja alkuperäistä luonnetta kannattaa kunnioittaa. Kaada puita hyvin harkitusti ja vaali etenkin suuria mäntyjä. Niiden lomassa menestyvät hyvin happamassa maassa viihtyvät alppiruusut ja atsaleat sekä puolivarjon perennat kuten jaloangervot (Astilbe).

Säilytä alkuperäiset pensaat, jos ne ovat hyvässä kunnossa ja edelleen kauniit. Uudista hyväkuntoiset mutta ränsistyneet tai liian suuriksi kasvaneet leikkaamalla ne lajista riippuen alas tai harventamalla vanhimpia oksia.

Ongelmallisin on paikkaansa nähden ylisuureksi kasvanut alppiruusu, koska raju leikkaus tekee siitä lehdettömän torson. Viimeisenä keinona voit katkaista sen läheltä maanrajaa keväällä ennen kasvuunlähtöä. Jos juuristo on hyvässä kunnossa, se kasvattaa hitaasti tilalle uudet versot. Korvaa harva ja huonokuntoinen alppiruusu uudella, reilun kokoisella taimella. Jos joudut leikkaamaan alppiruusun yksittäisiä oksia, tee se aina aivan lehtien yläpuolelta, sillä uudet silmut puhkeavat lehtihankoihin.purppurakeijunkukka


Uudistamisen jälkeen pensaat ja köynnökset pysyvät parhaiten kunnossa, kun lisäät niiden alle vuosittain uutta multaa ja lannoitetta tai kompostimultaa. Poista samalla muutamia vanhimpia oksia, niin pensas pysyy ilmavana eikä pääse risuuntumaan. Jotkin pensaat, kuten syyshortensia, vaativat myös oksien vuosittaisen lyhennyksen kukkiakseen kunnolla.

hortensia
mänty
alppiruusu
Tarjous: PIHASUUNNITTELUN OPAS Kotipuutarhan tilaajalahjana!