SIVUKARTTA
 
 
 
  Valitse tyyli
  Keltainen vanha puutalo
  Ruskea 50-luvun talo
  Punainen tiilitalo, 60–70-luku
  Valkoinen tiilitalo, 80-luku
  Sininen uusvanha talo, 90-luku
  Vihreä uusi puutalo

 

 
ETUSIVULLE
 
 
 
Punainen tiilitalo, 60–70-luku
Punatiili tarjoaa haasteen Pihan kunnostus Pihan pinnat talon tapaan
Tavoitteena puistomaisuus
 

Tavoitteena puistomaisuus
Istutusten ihanteena modernin arkkitehtuurin syntyaikoina oli helppohoitoisuus ja puistomaisuus. Siksi massaistutukset olivat 70-luvulla erityisen suosittuja. Yhtenäiset istutusalueet sijoitettiin usein kiemurtelemaan nauhamaisesti rinteisiin, erityisesti vaikeahoitoisille rinnealueille ja suurien puiden juurelle.

Suosittuja pensaita nauhoihin olivat m.m
kiiltotuhkapensas (Cotoneaster lucidus),
japaninhappomarja (Berberis thunbergii),
pensashanhikki (Dasiphora fruticosa),
pihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia) ja
kääpiövuorimänty
(Pinus mugo 'Pumilio').

Jos sisäänkäynnin lähellä vain on tilaa, istuta siihen kukkiva, mielellään tuoksuva pensas tai tuuhea köynnös. 60-70-lukujen puutarhajulkaisuissa suositellaan esimerkiksi
pihajasmiketta
(Philadelphus coronarius) ja
tuoksuköynnöskuusamaa (Lonicera caprifolium).mehitähti


Havupensaat ja -puut olivat yleisiä pienempinä ryhminä talon seinustalla ja oleskelualueilla. Katajat (Juniperus), japaninmarjakuusi (Taxus cuspidata) ja vuorimännyt sekä matalat pikkuhavut mahtuivat ahtaallekin tontille ja ilahduttivat vihreydellään myös talvella.


jaloangervo
liuskavaleangervo (+kuunlilja)
marjakuusi

Linjakas arkkitehtuuri vaatii selkeyttä myös perennapenkiltä. Sijoita se oleskelutilan yhteyteen tai pihan laidoille. Suosi sirojen ja värikkäästi kukkivien perennojen sijasta suurilehtisiä kasveja. Lehtiperennoista voit kokeilla esimerkiksi liuskavaleangervoa (Rodgersia podophylla), jonka juju piilee kauniin muotoisissa, punertavaan vivahtavissa viisiliuskaisissa lehdissä. Jaloangervot (Astilbe) viihtyvät parhaiten puolivarjossa, mutta pärjäävät hyvän kastelun avulla myös aurinkoisella paikalla, kunhan maa ei kuivu kokonaan. Matalimmat jaloangervot ovat noin 15 cm korkeita ja suurimmat jopa kaksimetrisiä. Täydennyskasviksi tiilitalon pihalle sopii esimerkiksi heinä-syyskuussa kukkiva punatähkä (Liatris spicata). Se kasvaa 40–70 cm korkeaksi ja viihtyy kuivilla ja aurinkoisilla paikoilla.

Tarjous: PIHASUUNNITTELUN OPAS Kotipuutarhan tilaajalahjana!