SIVUKARTTA
 
 
 
  Valitse tyyli
  Keltainen vanha puutalo
  Ruskea 50-luvun talo
  Punainen tiilitalo, 60–70-luku
  Valkoinen tiilitalo, 80-luku
  Sininen uusvanha talo, 90-luku
  Vihreä uusi puutalo

 

 
ETUSIVULLE
 
 
 
Punainen tiilitalo, 60–70-luku
Punatiili tarjoaa haasteen Pihan kunnostus Pihan pinnat talon tapaan
Tavoitteena puistomaisuus
 

Pihan kunnostus
Valesokkelin ansiosta ulkotilat yhdistyivät 60–70 - lukujen modernissa talossa sisätiloihin mahdollisimman esteettömästi, mikä aiheutti myöhemmin paljon kosteus- ja homeongelmia. Pihojen peruskorjauksen suuri haaste onkin, miten saada sama esteettömyyden illuusio aikaiseksi nykynormeilla.Tasakattoja on myöhemmin muutettu paljon harjakatoiksi, mikä vaikuttaa pihan kattolumien ja pintavesien määrään. Niinpä tärkeä osa piharemonttia on tarkistaa pintamaan kallistukset sokkelin lähellä ja varmistaa kunnolliset salaojitukset.

Luo pihasuunnitelmaa miettiessäsi edelleen selkeitä linkkejä talon arkkitehtuuriin. Hyvä rytmitys laatoituksiin tai istutusalueisiin saattaa löytyä esimerkiksi rakennuksen ikkunoiden aukotuksesta. Noudata uskollisuutta arkkitehtuurille ja aikakauden tyylille myös puutarhan istutusten, rakenteiden ja valaistuksen suunnittelussa. Selkeys, yksinkertaisuus ja moderni kulmikkuus puhuvat rakennuksen kanssa paremmin samaa kieltä kuin romanttinen kukkarunsaus tai koristeellisen koukeroiset yksityiskohdat.


Matalan tiilitalon oleskelupihalle sopii mainiosti kevyt pergola. Käsittele myös sen puuosat saman sävyisiksi kuin talon puuosat - ellet halua nimenomaan korostaa rakenteita poikkeavalla värillä. Vesiaiheet tulivat omakotitalojen pihoilla muotiin 70-luvulla. Suorakaiteen muotoinen pieni lampi tai pengerrykseen liitetty puro putouksineen sopii parhaiten talon tyyliin. Kiinteät tiiligrillit ja kesäkeittiöt kuuluivat niin ikään aikakauden pihavarusteluun. Jos rakennat sellaisen uudestaan, yritä hankkia mahdollisimman samansävyisiä tiiliä kuin taloon on käytetty ja vältä koristeellisia yksityiskohtia, jotta tyyli pysyy puhtaana.

Jos alkuperäisiä kasveja on vielä jäljellä, ne ovat monesti kasvaneet ylisuuriksi, sillä aina ei kasvin tulevaisuudessa vaatimaa tilaa osattu arvioida. Liian kookkaita, harventuneita tai ruman muotoisiksi kasvaneita havupensaita ei kannata jäädä säälimään, ellei niillä ole erityistä tunnearvoa. Istuta tilalle uudet taimet ja pidä vuorimännyt tuuheina typistämällä niiden vuosikasvuja. Marjakuuset kestävät voimakastakin leikkausta. Nuorenna lehtipensaita säännöllisellä lajinmukaisella leikkaamisella sekä oikealla lannoituksella. Koristearvonsa pysyvästi menettäneet kannattaa kaivaa ylös ja korvata uusilla.

 

Tarjous: PIHASUUNNITTELUN OPAS Kotipuutarhan tilaajalahjana!