SIVUKARTTA
 
 
 
MAALAILE VÄREILLÄ
   
Väriopin harmoniat
   
Tee väreillä tunnelmaa
   
6 värivinkkiä

SUUNNITELMAN SELKÄRANKA
   
Hahmottele pihan muodot
   
Muoto luo tilan ilmeen
   
Käytävä kertoo
   
10 vinkkiä muotoihin
   
Pihasuunnittelun muistilista

 

 
Kymmenen vinkkiä muotoihin

1. Toisto tuo lisätehoa. Varioi samaa muotoa eri yhteyksissä ja eri mittakaavassa eri puolilla pihaa.

2. Jos takapihan suunnittelu perustuu pyöreisiin muotoihin, siitä kannattaa antaa viitteitä jo etupihan sisäänkäynnin yhteydessä.

3. Yksi iso ja pari pienempää lomittain on parempi kuin kolme samankokoista pyöreää kukkapenkkiä peräkkäin.

4. Sama muoto voi näkyä vaikkapa terassin reunassa, nurmikkoalueessa ja isossa piharuukussa tai näyttävässä pensaassa. Muodot voivat myös leikata toisiaan tai ne voivat olla pihalla sisäkkäin.

5. Luo valitsemasi muotokielen avulla vaihtelevia näkymiä ja ryhmiä. Unohda puutarhassa sotilaalliset rivit ja tiukka marssijärjestys – ellet halua käyttää sitä nimenomaan tehokeinona.

6. Yhdelle perusmuodolle ei kannata olla liian uskollinen. Jos kaikki on pihalla pyöreää, ideat syövät toisensa, eivätkä herkutkaan korostu. Pyöreä vaikutelma tulee jo muutamasta toistosta, joita luonnon omat muodot ja vaikkapa suorakaiteen muotoiset alueet rytmittävät ja täydentävät toisiaan.

7. Selkeys on valttia pihasuunnittelussa. Leikittele muodoilla ja yksityiskohdilla maltillisesti. Jos korostat muutamaa todella komeaa seikkaa, pääset parempaan tulokseen kuin tuomalla puutarhaan kymmeniä kilpailevia katseenvangitsijoita.

8. Hoito helpottuu ja kokonaisuus näyttää parhaalta, jos istutukset muodostavat yhtenäisiä alueita. Ei siis yksittäisten puiden, pensaiden ja kukkapenkkien hajasijoittelua pitkin nurmikkoa!

9. Voit hyvin katkaista yhtenäisen istutualueen tai nurmikon esimerkiksi polulla, astinkivillä tai rinnetontilla portailla.

10. Pihan muotokieltä vahvistavat polut tekevät puutarhasta persoonallisen ja kutsuvat kävijän käyskentelemään terassia pitemmälle.

 

 

Tarjous: PIHASUUNNITTELUN OPAS Kotipuutarhan tilaajalahjana!

SUUNNITELMAN SELKÄRANKA