SIVUKARTTA
 
 
 
MAALAILE VÄREILLÄ
   
Väriopin harmoniat
   
Tee väreillä tunnelmaa
   
6 värivinkkiä

SUUNNITELMAN SELKÄRANKA
   
Hahmottele pihan muodot
   
Muoto luo tilan ilmeen
   
Käytävä kertoo
   
10 vinkkiä muotoihin
   
Pihasuunnittelun muistilista

 

 

Muoto luo tilan ilmeen

SUUNNITELMAN SELKÄRANKA

Pyöreät, orgaaniset muodot sopivat hyvin puutarhaan. Täydellinen ympyrä on muotona pysähtynyt, ikään kuin kerralla nähty. Soikio sen sijaan vetää katseen ja ehkä kulkijankin hitaaseen liikkeeseen kohti pohjukkaa.

Pyöreämuotoisen puutarhan suunnittelussa on riskinä muodon ryöstöviljely. Kun samaa ideaa toistetaan joka yksityiskohdassa, on tulos kaavamainen, eikä yllätyksille jää sijaa.

Vaikka pihan muotokieli perustuisikin ympyrään, sitä ei tarvitse noudattaa orjallisesti. Tee istutusalueista erikokoisia kaaria, terassista puoliympyrä, pensaasta pallo ja polusta loivasti mutkitteleva. Myös harkittu kulmikkaiden muotojen käyttö jättää pyöreille elementeille tilaa erottua. Esimerkiksi pallotuija näyttää pyöreämmältä timanttituijan ja kartiovalkokuusen vieressä kuin kahden samanlaisen pallotuijan seurassa.

Suorakaiteeseen tai neliöön perustuva pihasuunnitelma on varsinkin pienillä kaupunkipihoilla yleinen. Se tuntuu järjestelmälliseltä ja turvalliselta. Terassi on talon vieressä, nurmikko pihan keskellä, istutukset reunoilla ja pihan perällä kasvaa muutama puu. Ratkaisun vaarana on yksitoikkoisuus.

Suorakaiteen muotoiseen pihaan saat ilmettä, kun rikot muotokieltä harkitusti pyöreällä, kaarevalla tai vinosuuntaisella elementillä. Myös jokin iso ja näyttävä kasvi, mielenkiintoinen ja vaihteleva pintamateriaalien käyttö tai tyylillisesti ympäristöön hyvin istuva koristeaihe saattaa pehmentää suorakaiteen ankaruutta.


Vino diagonaali muuttaa kokonaisuuden tunnelmaltaan hyvin toisenlaiseksi, vaikka pihan elementit olisivat täysin samat kuin suorakaiteen muotoon suunnitellulla pihalla. Sama selkeys ja linjakkuus säilyvät edelleen, mutta kun katselusuunta ei osu yksiin pitkien linjojen kanssa, pihan hahmotus ei enää onnistu yhtä nopeasti.

Diagonaalilinjat houkuttelevat katseen vaeltamaan ja tutkimaan pihan yksityiskohtia. Vinolinjoihin perustuvaan suunnitelmaan on myös helppo sijoittaa korkeampia kasveja luontevasti katkaisemaan näkymiä ja luomaan tiloja.

Vaarana diagonaalipuutarhassa on elementtien ja tilojen liikakäyttö, jolloin kokonaisuus karkaa hallinnasta ja pihasta tulee levoton. Vältät tämän yhtenäisillä istutusalueilla ja selkeämuotoisilla nurmi- tai laattapinnoilla.

Tarjous: PIHASUUNNITTELUN OPAS Kotipuutarhan tilaajalahjana!